Holisme: combinatie lichaam en geest

2blossom werkt vanuit de holistische visie van de natuurgeneeskunde. Dit betekent dat de mens wordt gezien als een onlosmakelijke combinatie van lichaam en geest. Bovendien is de optelsom van bijvoorbeeld emoties, mentale veerkracht, energie, achtergrond, voedingspatroon en leefstijl mede bepalend voor onze mentale en fysieke conditie. 2blossom kijkt daarom naar het totaalplaatje.

Fysieke signalen

De kern van natuurgeneeskunde gaat uit van het natuurlijke vermogen van het menselijk lichaam om te helen en te herstellen. Denk maar aan kleine wondjes die uit zichzelf genezen. Geredeneerd vanuit de holistische visie is een klacht, symptoom of ziekte een signaal van het lichaam dat de harmonie is verstoord. Zo zijn bijvoorbeeld koorts, overgeven, diarree en moeheid natuurlijke methoden van het lichaam om ziekmakers op te ruimen en alle energie in herstel te stoppen. 2blossom kijkt daarom altijd verder dan symptomen; het gaat om het achterhalen en behandelen van oorzaken.

Preventie & bewustwording

Zelf kun je veel doen om de natuurlijke balans van je gezondheid te helpen bewaren: gezond en gevarieerd eten, regelmatig bewegen, voldoende ontspanning, tijd en ruimte voor jezelf maken, keuzes maken in leven en werk waar je blij van wordt… Ook is het goed om te beseffen dat nicotine, alcohol, cafeïne, slaap- en kalmeringsmiddelen en drugs je innerlijke balans kunnen verstoren, net als teveel stress, te weinig ontspanning, ongezond en/of overmatig eten, geen nee kunnen zeggen, verkeerde beroepskeuze en ga zo maar door. Bewustwording en eigen verantwoordelijkheid dragen bij aan een positieve invloed op de gezondheid. Al moeten we die ook niet overdrijven door bijvoorbeeld eigen verantwoordelijkheid gelijk te schakelen aan eigen schuld. Sommige media beweren dat de wil om te genezen voldoende is om te genezen of dat negatieve gedachten ons al ziek kunnen maken. Zo eenvoudig werkt het niet.

Het draait bij ziekte en gezondheid om een ingewikkeld samenspel van factoren. Toch zijn we daarbij niet alleen afhankelijk van ons lichaam, want ook onze geest en omgeving tellen mee. Het placebo-effect is misschien wel het sterkste voorbeeld van de invloed die onze geest op het lichaam heeft. Ook blijkt steeds vaker uit onderzoeken dat bijvoorbeeld emoties, hoop, levenswil, zingeving en de kracht van menselijke warmte grote invloed hebben op gezondheid en welzijn. Ons denken heeft dus impact op ons lichamelijk functioneren. Gedachten stimuleren natuurlijke mechanismen die ons gezond houden, zelfs als we ons er nauwelijks van bewust zijn. Empowerment en zelfherstellend vermogen zijn daarom belangrijke uitgangspunten bij 2blossom. Een positieve mindset draagt zeker bij, al lukt dat het ene moment beter dan het andere. Het is de kunst om balans te vinden.

Levensstijl

De medische wetenschap is in de westerse wereld op een hoog peil. Gezondheidswinst valt vooral nog te halen uit een passende levensstijl: bewust omgaan met je lichaam en voldoende aandacht voor voeding, beweging, ontspanning en geestkracht. Aandacht voor die aspecten is een welkome aanvulling op reguliere geneeskunde én het helpt mee om (welvaarts)ziekten te voorkomen (preventie). Want een mens in balans wordt minder snel ziek!

Terraindenken vs. Graindenken

2blossom bekijkt klachten altijd in breed perspectief en zet daarbij in op het beste uit twee werelden (regulier en alternatief) door te werken met bewezen, veilige en effectieve middelen (info). Als het gaat om bacteriële aandoeningen, hangt 2blossom bovendien het Terraindenken aan: niet de bacterie is de veroorzaker van de ziekte (Graindenken), maar de kwaliteit van de voedingsbodem is bepalend voor de ziekte (Terraindenken). Of een bacterie tot een infectie leidt, hangt af van de vitaliteit en schadelijkheid van de bacterie en het aantal bacteriën, maar óók van onze eigen conditie en immuunsysteem. De kans op griep of verkoudheid is bijvoorbeeld vier keer groter als je chronisch onder stress staat. Een ander voorbeeld is de E-coli bacterie (die o.a. blaasontsteking kan veroorzaken) die we allemaal in onze darmen hebben; niet iedereen wordt daar ziek van. Het is de voedingsbodem (ons lijf) die de bacterie wel of geen kans geeft tot een infectie te leiden.

Werkwijze

  • Het intakegesprek is een belangrijke basis van het behandelplan. In 1,5 uur bespreken we eventuele klachten of knelpunten, maar ook je levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan je eet- en bewegingspatroon en de manier waarop je omgaat met stress & emoties.
  • Na het intakegesprek stelt 2blossom een gezondheidsplan op die jouw specifieke klachten adresseert op het gebied van voeding, lifestyle, zo nodig suppletie en in sommige gevallen een advies om bloed te laten te prikken via jouw huisarts.
  • Het behandelplan is een startpunt en wordt waar nodig gaandeweg bijgesteld.
  • Ben je onder behandeling bij een arts of psycholoog en wil je dat ondersteunen met aanpassingen in je levensstijl? Dan kan 2blossom in overleg een aanvullende behandeling bieden, bijvoorbeeld met voedingsadviezen. Overleg is altijd het uitgangspunt. Je kunt een kopie van jouw gezondheidsplan aan jouw behandelaar geven. Indien nodig ontvang je een behandelformulier dat je kunt afgeven bij je arts of psycholoog.
  • Je zelfherstellende vermogen is de insteek van elke behandeling. 2blossom ondersteunt je met de behandeling en biedt handreikingen om ook in het dagelijkse leven een gezonde, evenwichtige levenshouding te vinden.


Vragen over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op over de mogelijkheden.

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

Ben je benieuwd welke klachten 2Blossom zoal behandeld? Neem dan een kijkje op onze klachten pagina.

Inschrijven nieuwsbrief - Schrijf je in voor 2blossom's Engelstalige Newsy letter

We worden gebombardeerd met gezondheids-en-voedings-"feiten". 2Blossom brengt het terug naar eenvoud, vanuit holistische visie en gebaseerd op het meest recente onderzoek

Over mij

2blossom heeft één stevige wortel: Laura Hoekstra, 'gezondheidsambassadeur'. Zij volgde de HBO opleiding tot integratief gezondheidstherapeut.
Als gezondheids/voedingskundige & coach werkt zij vanuit de holistische visie dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. De uitdaging ligt er in de balans te vinden. "Dat is mijn passie, mensen helpen het beste uit zichzelf laten halen".

meer over mij
Om kwaliteit te borgen is 2blossom aangesloten
bij de beroepgroep NWP en koepelorganisatie KAB