Fythotherapie en natuurlijke middelen in een notendop

Het woord fythotherapie is samengesteld uit de Griekse woorden fython (plant) en therapeia (geneeswijze). Fythotherapie betekent dus eigenlijk plantengeneeswijze of plantengeneeskunde. De officiële naam van kruidentherapie is fyto(farmaco)therapie en de kern omvat het gebruik van planten als medicijn.

Minder bijwerkingen en resistentie

Planten zijn – net als mensen – psychobiologische eenheden. In feite zijn planten een verzameling chemische stoffen, maar wel een zeer ingewikkelde verzameling die je niet zomaar uit elkaar kunt halen of na kunt maken. Naast het hoofdbetanddeel, waarvan de werkzaamheid uit zou gaan, zijn er vele andere stofjes die synergistisch samenwerken. Wanneer alleen het hoofdbetanddeel wordt gëisoleerd en chemisch nagemaakt gaat de complexe werking van kruiden volgens de natuurgeneeskunde verloren. Want juist die complexe werking van echte plantbestanddelen voorkomt bijwerkingen en zorgt dat ziekteverwekkers minder snel resistent worden. Afhankelijk van waar de meeste werkzame stoffen in zitten, wordt bij fytotherapie de hele plant of delen van de plant zelf gebruikt, zoals de bladeren, wortel, bloemen, vruchten of zaden. Voor gebruik worden ze verwerkt tot bijvoorbeeld capsules, zalf, sap of tinctuur (aftreksel van een plant). In onze moderne geneeskunde zijn uiteraard de chemisch nagemaakte medicijnen zeer belangrijk en levensreddend en ook hier gaat het er wederom om het beste uit twee werelden samen te brengen.

Wilgenbast als aspirine

Interessant om te weten, is dat de meeste moderne medicijnen zijn afgeleid van planten. Vaak worden de sterkst werkzame stoffen uit planten nét even anders nagemaakt. Neem bijvoorbeeld de morfine in papaver en salicin uit wilgenbast. Salicin bleek begin 19e eeuw de sterkst werkzame pijnstillende stof in wilgenbast. Het chemisch nagemaakte salicylzuur bleek schadelijk voor de maag, maar dat werd minder door er acetylsalicylzuur van te maken, nu bekend als aspirine. Toch neemt de interesse voor originele wilgenbast weer toe, omdat het net zo pijnstillend is, terwijl het de maag minder belast en een sterker ontstekingsremmend effect heeft dan aspirine.

Ontdekkingen

Tot voor kort waren heel wat kruidenmiddelen nog onvoldoende in kaart gebracht; de laatste decennia worden deze systematisch geëvalueerd op hun positieve of negatieve medische effecten en veiligheid. Onderzoekers van de Mayo Clinic ontwikkelden een methode om via oude historische teksten geneeskrachtige planten op het spoor te komen. Zo ontdekte men bijvoorbeeld de Atuna racemosa, een soort palm. Dit extract bleek duidelijk antibiotische eigenschappen te hebben, vooral tegen bepaalde bacteriën, zoals de Staphylococcus aureus. Misschien worden op basis van aanwijzingen in oude kruidenboeken in de toekomst nieuwe antibiotica gevonden…

2blossom werkt onder meer met de volgende -bewezen effectieve- middelen:

Fytotherapie:

  • Geranium – bij acute verkoudheid en bronchitis.
  • Sint Janskruid - bij milde depressie
    Let op: het voorschrijven van Sint Janskruid gebeurt altijd in overleg met de huisarts, omdat er veel gevallen bekend zijn van het beïnvloeden van de werkzaamheid van andere geneesmiddelen. En indien nodig wordt gekeken naar samenwerking met een psycholoog.
  • Melisse – kalmerende, antivirale, antibacteriële en antischimmel werking; tevens heilzaam bij buikkrampen bij baby's en door verbetering geheugen inzetbaar bij dementie.
  • Valeriaan – bij slapeloosheid

Supplementen:

  • Glucosamine - ondersteunt kraakbeenopbouw van gewrichten en heeft positief effect op pijn bij artrose van de knie of gewrichtsproblemen door slijtage.
  • Pro-biotica. Bepaalde stammen hebben een bewezen effect op specifieke klachten.
  • Q10 –vergroot het uithoudingsvermogen doordat het de energievoorziening naar spieren en organen verbetert. Q10 wordt o.a. voorgeschreven bij onbegrepen spierklachten bij mensen die cholesterolverlagers gebruiken. Het supplement heeft bovendien een brede werking, want het stimuleert ook het immuunsysteem en het werkt bloeddrukverlagend.

Zo werkt 2blossom met kruiden:

Wees voorzichtig met het uitgangspunt 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Het feit dat kruiden werkzaam zijn, betekent óók dat ze mogelijk bijwerkingen hebben. Of dat ze schadelijk zijn bij verkeerd of overmatig gebruik of in samenhang met andere medicijnen. Daarom kijkt 2blossom altijd goed naar welke kruiden in aanmerking komen en welke middelen u eventueel verder gebruikt. Bij het nemen van natuurlijke middelen is het sowieso belangrijk dat een professional ze voorschrijft (eventueel in overleg met huisarts) en dat de voorgeschreven dosering in acht wordt genomen.

Wat zijn meest de voorkomende klachten?

Ben je benieuwd welke klachten 2Blossom behandeld? Neem dan een kijkje op onze klachten pagina

Inschrijven nieuwsbrief - Schrijf je in voor 2blossom's Engelstalige Newsy letter

We worden gebombardeerd met gezondheids-en-voedings-"feiten". 2Blossom brengt het terug naar eenvoud, vanuit holistische visie en gebaseerd op het meest recente onderzoek

Over mij

2blossom heeft één stevige wortel: Laura Hoekstra, 'gezondheidsambassadeur'. Zij volgde de HBO opleiding tot integratief gezondheidstherapeut.
Als gezondheids/voedingskundige & coach werkt zij vanuit de holistische visie dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. De uitdaging ligt er in de balans te vinden. "Dat is mijn passie, mensen helpen het beste uit zichzelf laten halen".

meer over mij
Om kwaliteit te borgen is 2blossom aangesloten
bij de beroepgroep NWP en koepelorganisatie KAB