Regulier en alternatief vinden elkaar

Complementaire en alternatieve geneeswijzen (CAG) worden steeds vaker geïntegreerd in reguliere behandelingen. Het gaat dan om behandelmethoden die bewezen veilig en effectief zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bepaalde kruiden en voedingssupplementen of het toepassen van runningtherapie en mindfulness. Dit gebeurt op grote schaal onder de noemer van Integrative Medicine (IM), een wereldwijd groeiende beweging, waarbij leefstijl en evidence based complementaire behandelingen belangrijke pijlers zijn.

Samenwerkingsverbanden

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor CAG. Vooral diverse kruiden, supplementen, sporten, meditatie en acupunctuur hebben een bewezen positief effect op verschillende lichamelijke & psychische klachten. Bovendien is een toename zichtbaar van samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen en natuurlijke behandelaars. De behandeling van depressie is een mooi voorbeeld. Vormen die nog niet zo lang geleden tot het alternatieve circuit werden gerekend, worden nu regulier toegepast, zoals: mindfulness, running therapy, lichttherapie en andere lichaamsgerichte therapieën. Ook geven ziekenhuizen vaker voorlichting over CAG en verwijzen zij gericht door naar integraal werkende therapeuten die IM evidence based werken.

2blossom herkent zich volledig in IM, omdat het gaat om het - op veilige wijze - integraal bevorderen van de gezondheid, vitaliteit en het welbevinden. Een bredere aanpak dus dan gebruikelijk is in de reguliere geneeskunde. Door nieuwe kennis en zienswijzen (o.a. uit de psychoneurobiologie) is er de laatste jaren meer interesse voor CAG, met als resultaat meer fondsen voor onderzoek. Dat is fijn, want meer onderzoek naar veiligheid en effectiviteit is nodig. Net als bij reguliere behandelmethoden overigens, want ook reguliere methoden zijn niet allemaal even goed onderzocht op effectiviteit en veiligheid of kunnen schadelijke bijwerkingen hebben. Zowel bij reguliere geneeskunde als bij CAG is het wenselijk om onderscheid te maken tussen veelbelovende
therapieën en behandelmethoden die niet goed werken of zelfs schadelijk kunnen zijn. Meer weten?

www.bravewell.com Invloedrijke belangenorganisatie die Integrative Medicine steunt.

www.nikim.nl Geïnitieerd door Inez van Rosenstiel, de drijvende kracht achter de Integrative Medicine van het Slotervaartziekenhuis.

www.imconsortium.org Consortium van ruim 40 medisch academische ziekenhuizen in Noord-Amerika die een afdeling voor Integrative Medicine hebben.

http://nccam.nih.gov Amerikaans onderzoeksinstituut The National Center for Complementary and Alternative Medicine. Hier vind je een goed overzicht van onderzoek naar alternatieve geneeswijzen.

http://nccam.nih.gov/about/offices/od/directortestimony/0509.htm Ook in de VS is verwacht men belangrijke effecten van IM. Het budget voor het onderzoeksinstituut National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) kreeg in de senaat een verhoging van $1,770,000. t.o.v. 2009. Hiermee voor het jaar 2010 komend op een totaal budget van $127,241,000.

www.iocob.nl Nederlandse website van Keppel Hesselink en Kopsky met een overzicht van alternatieve geneeswijzen in Nederland. Ook hebben ze zelf een beoordelingssysteem ontworpen dat aangeeft of een therapie wel of niet wetenschappelijk bewezen veilig en effectief is.

www.cochrane.org The Cochrane Collaboration is een internationale, onafhankelijke, not-for-profit organisatie die zich bezig houdt met het maken van up-to-date, accurate informatie over de effecten van gezondheidszorg.

www.thecochranelibrary.com/view/0/index.html De Cochrane Collaboration publiceert hier onderzoeken en analyses m.b.t. de effecten van behandelmethodes op de gezondheidszorg.

Lichaam & geest zijn onlosmakelijk met elkaar verwoven.

2blossom's specialisaties

Ben je benieuwd naar 2Blossom's specialisaties? Neem dan een kijkje op de specialisaties pagina

Inschrijven nieuwsbrief - Schrijf je in voor 2blossom's Engelstalige Newsy letter

We worden gebombardeerd met gezondheids-en-voedings-"feiten". 2Blossom brengt het terug naar eenvoud, vanuit holistische visie en gebaseerd op het meest recente onderzoek

Over mij

2blossom heeft één vaste wortel: Laura Hoekstra, 'gezondheidsambassadeur', gekwalificeerd als integraal gezondheidsconsulent & coach. Ze helpt organisaties met duurzame inzetbaarheid door het geven van trainingen en het vertalen van beleid naar beleving vanuit een holistische lens. Hierbij bundelt ze haar krachten in analytisch denken en empathie om de grondoorzaken op te sporen en te werken aan oplossingen.” In haar praktijk helpt ze ook cliënten 1 op 1. “Mijn passie is mensen het beste uit zichzelf te laten halen”.

meer over mij
Om kwaliteit te borgen is 2blossom aangesloten
bij de beroepgroep NWP en koepelorganisatie KAB