Blog

Gezond door verwondering?

Mindfullnes & yoga zijn inmiddels een enorme trend.  Niet langer vaag en esoterisch maar ingeburgerde methodes om onze drukke westerse geest tot rust te brengen. Hulp om zen te blijven komt niet alleen uit het oosten, ook de logica kan ons veel brengen! 

Een pleidooi voor een dagelijkse portie verwondering:

Hoe vaak realiseren we ons dat wij op een grote zwevende bol leven.. die tezamen met 200 miljard sterren en  nog een aantal planeten de Melkweg vormt?  Dat er naast ons zonnestelsel nog miljarden andere stelsels zijn in een oneindig groot universum wat nog altijd uitdijt….en uitdijt…

Dat wanneer we naar de zonsondergang kijken dit is omdat onze aardbol t.o.v. de zon draait. En vloed ontstaat doordat de maan die om ons heen draait a.h.w. aan het water trekt. Het besef dat ons lichaam voor 100% gemaakt is van sterrenstof… Sterren die onder invloed van zwaartekracht ontstaan en samengeperst worden, maken in hun hart d.m.v. kernfusie o.a.  zuurstof & koolstof. Aan het einde van een sterrenleven worden deze stoffen door een enorme ontploffing de ruimte in geblazen,stoffen die daarvoor niet bestonden en waaruit jouw en mijn lichaam letterlijk is opgebouwd…

Wanneer ik dit ten volste tot mij door laat dringen creëert dit een diep gevoel van verwondering. Verwondering maakt dat ik mij bewust ben van hoe bijzonder het leven is en helpt mij te relativeren…Op die 100 miljard jaar, zijn die 4 minuten in de rij bij de Appie dan echt zo belangrijk ?

Door de schoonheid en grootsheid op mij in te laten werken voel ik dankbaarheid en voel ik mij één met het moment. Mooi meegenomen dat ‘in het moment zijn’ & dankbaarheid bewezen belangrijk zijn voor je gelukkig voelen! Ook geeft verwondering ontzag en zorg voor de aarde. Kom maar op met dat Climate Action Plan!

Verwondering en oordelen gaan niet samen. Het opent de geest. Het maakt niet uit of je atheïst bent of gelovige, gelooft in Darwinisme of Creationisme.  Het universum en onze plaats daarin is wonderbaarlijk & groots. Verwondering is een tegenhanger voor fanatisme waarbij de geest is afgesloten.  Met een open geest voel je je verbonden,  geïnspireerd & dankbaar. De beste mindset voor een gezond en happy leven zowel voor jezelf, je medemens als onze planeet!

Kijk vanavond eens naar de sterren en verwonder je…..:-)

 

    Over Laura Hoekstra

    Laura Hoekstra is a health educator focusing on the intersections of food, health and climate. With her background in Natural Medicine Laura looks at health (people and planet) through a holistic lens. She is a Certified Nutritionist and Naturopath and an advocate for Integrative, Personalized Medicine.

    Reageren

    Om kwaliteit te borgen is 2blossom aangesloten
    bij de beroepgroep NWP en koepelorganisatie KAB